Vloeistofdichte vloeren: de ideale vloer voor een vochtige plaats
Werkt u met voedsel of in een vochtige omgeving, zoals een restaurant of een wasstraat? Dan zijn vloeistofdichte vloeren ideaal voor uw bedrijf. We vertellen u er graag meer over.
Vloeistofdichte vloeren zijn vloeren die geen vloeistof absorberen en daardoor dus altijd droog blijven. Ideaal voor wasstraten, werkplaatsen, fabriekshallen of magazijnen. Vloeistofdicht voorkomt ook dat er naden en kieren in de vloeren komen. Werkt u in een omgeving waar een vloer zwaar belastbaar moet zijn, omdat er grote machines op staan? Ook dan zou een vloeistofdichte vloer een oplossing kunnen bieden. Met de Wegwijzer vloeren van de Stichting Infrastructuur Kwaliteitsborging Bodembeheer (SIKB) kunt u bepalen of u een vloeistofdichte vloer nodig heeft.
Vloeistofdichte vloeren en HACCP
Er zijn in Nederland veel ondernemingen die te maken hebben met eet- en drinkwaren. Alle ondernemingen die eet- en drinkwaren voor mens of dier bereiden, behandelen, verwerken of vervoeren moeten dan ook veilig met het voedsel omgaan. In de HACCP (Hazard Analyses Critical Control Points) staan richtlijnen opgesteld waaraan deze ondernemingen zich moeten houden. Ook staan hier de gevaren voor de voedselveiligheid in het productieproces. Vloeistofdichte vloeren kunnen in deze situaties een goede uitkomst bieden.
Vloeistofdichte vloeren zijn onder andere gietvloeren
Een voorbeeld van vloeistofdichte vloeren die aan de HACCP richtlijnen voldoen, zijn gietvloeren. Gietvloeren vormen een afwerking met de volgende eigenschappen:
- Bacterie- en schimmelwerend
- Goed reinigbaar/onderhoudsvriendelijk
- Niet absorberend
- Slijtvast
- Vloeistofdicht
- Antislip coating
Ideaal dus om in te zetten als bedrijfsvloer. Maar let op, ook in gietvloeren zitten verschillen. Het is belangrijk om te kijken welk type vloer het beste bij uw bedrijf past. Er zijn bijvoorbeeld epoxy gietvloeren, Polyurethaan gietvloeren en betonlook gietvloeren.
- Epoxy vloeren
Door de vloeistofdichte eigenschappen is een epoxy vloer goed geschikt voor industrieel gebruik. Een hoge hardheid, naadloos en een zware belastbaarheid zijn een aantal van de kenmerken.
- Acrylaat vloeren
Een acrylaatvloer is veelzijdig en kent vele voordelen. Een voordeel is dat het aanbrengen en uitharden van en vloer in slechts 1 dag kan gebeuren. Heeft u bijvoorbeeld vertraging in uw bedrijfsprocessen tijdens het renoveren van uw bedrijf? Een acrylaatvloer kan dit proces tot een minimum reduceren.
- Polyurethaan vloer
Een polyurethaan vloer wordt vaak geplaatst in scholen, kinderdagverblijven, sanitaire ruimten en winkels. Dit komt omdat het makkelijk schoon te maken is en een zekere mate heeft van elasticiteit.
Vloeistofdichte vloer certificering
Alle bedrijven waarbij vloeistofdichte vloeren zijn aangelegd, moeten geïnspecteerd worden. Niet elke vloer is zomaar goed. Heeft u een vloeistofdichte vloer liggen, die nog niet geïnspecteerd is? Dan moet er een onafhankelijke geaccrediteerde inspecteur bij u langskomen. Als uw vloer is goedgekeurd, ontvangt u een certificaat met de geldigheid van 6 jaar. Toch bent u er niet gelijk 6 jaar vanaf. Elk jaar moet u uw eigen vloer opnieuw controleren op gebreken en scheuren.
Contact
Wilt u meer informatie over vloeistofdichte vloeren? Of wilt u misschien zelf een vloeistofdichte vloer gaan aanleggen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen en adviseren u graag!